Amb tristesa, adéu a Tomàs Mallol

sinde-museu-cinema-mallol
Foto: www.aragirona.cat

Tomàs Mallol ens ha deixat. La constància per conservar, catalogar, ordenar i difondre el patrimoni que, de forma particular, va anar construint és un exemple a la tenacitat i a la lluita per la cultura del nostre país

El grup socialista a l’Ajuntament de Girona vol manifestar el seu condol i tristesa davant la mort de Tomàs Mallol, col·leccionista, cineasta, que al llarg de la seva vida va bastir una important col·lecció d’aparells que permeten entendre i difondre les arrels de la nostra cultura audiovisual. Tomàs Mallol, que ens ha deixat als 89 anys d’edat, va ser una persona que es va caracteritzar per la seva obsessió per poder configurar una col·lecció que permetés reunir tota la vella tecnologia que va permetre el pas de la projecció d’ombres a la projecció cinematogràfica, el pas de la cambra fosca als primers daguerreotips i la il·lusió òptica pel moviment com a element clau de la percepció de imatges mòbils.

Tomàs Mallol va reunir la seva valuosa col·lecció al seu domicili particular de Torroella de Fluvià, on rebia de forma desinteressada a tots els visitants que volien conèixer el seu tresor. A començaments dels anys noranta, Mallol va començar a realitzar diferents operacions per tal de que la seva col·lecció privada donés pas a un Museu. Després de diversos intents fallits amb l’Ajuntament de Figueres, va confiar amb l’oferta que li va oferir l’Ajuntament de Girona, presidit per Joaquim Nadal. La confiança cega amb l’opció política empresa des de Girona va permetre que 4 anys després de l’adquisició de la seva col·lecció, el Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol fos una realitat.

Des de l’any 1998, el Museu del Cinema ha esdevingut un punt de referència europeu de primer ordre tant pels estudiosos del cinema, com els estudiants de cultura audiovisual, com per tota persona amb una clara formació humanística preocupada per l’evolució de la imatge representada a la imatge reproduïda. En uns moments en que la imatge analògica viu una lenta agonia i es substituïda per la imatge digital, la col·lecció que Tomàs Mallol va deixar-nos en el seu museu és un valor inestimable per la ciutat i un important actiu patrimonial. La constància de Tomàs Mallol per conservar, catalogar, ordenar i difondre el patrimoni que, de forma particular, va anar construint és un exemple a la tenacitat i a la lluita per la cultura dins del nostre país. Per aquest motiu volem manifestar el nostre més sincer condol a la seva família.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *