Inici de primavera
Els darrers dies he assistit a diversos actes interessants que no he tingut temps de ressenyar aquí. Un d’aquests va esser doble: les dues conferències centrades en les dificultats i els valors de les dones en temps de crisi, de Lourdes Benería, economista i catedràtica de la Cornell University (EUA), i de Judit Astelarra professora de sociologia de la UAB, al Parlament per conmemorar el Dia Internacional de les dones. També l’acte fet a Salt, amb el mateix motiu , que varen protagonitzar Sara Berbel, Quim Nadal, Iolanda Pineda i Mónica Geronès. Tampoc he pogut explicar-vos la meva assistència a un programa de TVCosta Brava on vaig esser entrevistada pels joves de l’Associació de disminuïts psíquics “El trampolí” , el Baix Empordà, i per la seva coordinadora Maite Cobos.
Sobre les Jornades “Trauma i resiliència” de les que us havia explicat el programa, només dir-vos que varen esser excepcionals, tota una experiència per tots els assistents. Podeu veure-les íntegrament en aquesta web. Estic escrivint un article sobre això i ja us l’adjuntaré.
No volia, deixar de comentar-vos, breument algun dels debats de l’escola d’hivern del PSC celebrada el cap de setmana passat a Tarragona. L’escola va tenir un gran seguiment cibernètic des de les xarxes socials. Jo vaig poder seguir amb interès els debats dedicats a les “Respostes europees a la crisi”, amb Celestino Corbacho, Anna Terron, Maria Badia (aquests dies de plena actualitat per haver promogut la nova resolució del PE per salvaguardar el nostre model lingüístic) i un entusiasta cap de llista Juan Fernando López Aguilar , i el titulat “La crisi del nou ordre global” amb Cristina Narbona, Raimon Obiols, Lluís Bassets i Luís de Sebastián. La web del PSC parlava així d’aquesta darrera:
L´eurodiputat Raimon Obiols ha assegurat avui que “calen canvis d´actitud en els partits per tal de sortir de la crisi i no tant d´orientació política” i ha afegit que “la nostra orientació hauria de ser canviar la correlació de forces”. “Les respostes s´han de donar de la manera més coordinada possible”, ha dit Obiols; “perquè l´existència de models socials impliquen estructuralment una resposta en l´estímul de la societat en l´estat del benestar i marquen un context d´interdependència”, ha destacat.
El dirigent socialista ha fet aquestes declaracions en la seva intervenció a la XXIII Escola d´Hivern que aquest cap de setmana té lloc a Tarragona, on ha recordat la naturalesa diversa de les conseqüències que pot tenir la crisi econòmica que vivim. Per aquest motiu, Obiols ha fet referència a la previsió “raonable i sensata que tots hem de fer perquè el món que ens trobarem serà molt diferent al d´ara”.
“Reformes globals i sostenibles”
A la taula de debat “La crisi del nou ordre global” també ha participat el professor emèrit d´Economia d´ESADE, Luis de Sebastián, que ha parlat del “camí de reforma” que iniciem. Tanmateix, de Sebastián ha fet una crida a “la solidaritat internacional com a solució internacional a la crisi, tot just ajudant a totes aquelles economies que ho necessiten”.
De la seva banda, l´exministra i ambaixadora d´Espanya a l´OCDE, Cristina Narbona, present també a la taula de debat, ha vaticinat un “paper més important als desafiaments ambientals al que han tingut fins ara” i ha advocat que des de l´esquerra “s´ha d´aprofitar l´ocasió amb aquesta crisi per fer el salt qualitatiu en els drets de la sostenibilitat”.
Per últim, el periodista Lluís Bassets ha fet un repàs a les successives crisis econòmiques i les ha comparat amb les crisis que han patit els mitjans de comunicació al llarg dels anys. “Ara coincideixen de nou una recessió i una crisi tecnològica i això transformarà de manera extraordinària els mitjans”, ha sentenciat Bassets.