Netejar els boscos
Durant el Ple d’aquesta setmana, en la sessió de control, em va correspondre formular la pregunta al President de la Generalitat, en nom del meu grup parlamentari. Es tractava d’una pregunta sobre les mesures aprovades pel Govern per fer front als danys causats per la tempesta de neu del 8 de març. Crec que us pot interessar la resposta del President explicant la important inversió que es farà per, entre altres coses, netejar els boscos que han quedat greument malmesos. Si cliqueu aquí podreu veure el vídeo. I tot seguit podeu llegir la transcripció:
…té la paraula, en nom del Grup Parlamentari Socialista – Ciutadans pel Canvi, la il·lustre senyora Pia Bosch.
La Sra. Bosch i Codolà:
Gràcies, president. Senyor president de la Generalitat, el meu grup vol també preguntar-li sobre un altre dels efectes catastròfics de la gran nevada del dia 8. De llavors ençà hi ha hagut temps per valorar els efectes negatius de la tempesta i començar els treballs de recuperació. I a hores d’ara sembla ja molt clar que els boscos de Girona, l’Alt Maresme, Osona i el Vallès Oriental la tempesta ha deixat un rastre d’enorme devastació i que cal actuar amb urgència per evitar mals majors. Deixi’m parlar-li com a exemple de les Gavarres, d’aquest massís antic de formes arrodonides que Josep Pla anomenava «elefantíaques». Vostè, president, ho ha pogut veure, tot i que en alguns casos no s’ha pogut accedir encara del tot a les finques afectades, en una primera valoració queda clar que la nevada ha afectat els arbres joves però també els arbres adults. En alguns boscos la pràctica totalitat de les alzines, els suros i els pins estan trencats, arrencats de soca, amb els capçades trencades o partits per la meitat i les restes de la desfeta s’han afegit a un sotabosc que en alguns casos estava ja molt embardissat. En les primeres hores i dies, bombers, agents rurals i ADF varen fer una excel·lent tasca d’auxili a la zona. Els ajuntaments, ho hem dit abastament, varen complir amb escreix les seves funcions. Ara, però, la feina a fer és una altra i cal començar a fer-la de forma immediata. No en va hi ha encara a la zona memòria viva del gran incendi de 1928, el que Joaquim Ruyra relata en el seu llibre “Entre flames”.
Evidentment que els afectats ja han començat a treballar, li posaré l’exemple de la gent de Can Riera de Montnegre, al cor de les Gavarres, on viuen la Quimeta Bou i el seu fill en Sendo. La setmana passada se’ls omplien encara els ulls de llàgrimes quan veien la destrossa que havien patit les alzines centenàries que flanquegen el camí que mena a casa seva. La Quimeta deia a tothom que va arribar fins allà per ajudar, que en els seus vuitanta anys no havia vist mai una cosa així, i deia també «no sé pas com ens en sortirem». Dos caps de setmana de treball i l’esforç dels amics han tornat l’alegria a la cara de la Quimeta.
La cultura de pagès no és la d’esperar l’Administració, a pagès la gent no es queda esperant que l’Administració els tregui les castanyes del foc, els propietaris sols o organitzats en les ADF han començat a treballar. A banda i banda dels camins comença a haver-hi ja piles ordenades de troncs que esperen esser recollits. Però la feina és ingent i és impossible que els propietaris i les administracions locals ho assumeixin sense suport de les administracions superiors.
Per això, senyor president, sabem que el Govern que ha estat conscient de la situació i ja ha pres mesures, li preguem que ens expliqui quines són aquestes mesures.
Moltes gràcies, senyor president.
El president
Senyor president, té la paraula.
El president de la Generalitat
Moltes gràcies, senyor president. Senyora diputada, tal com vostè ha pogut comprovar perquè em consta que és una diputada que ha trepitjat el territori, els municipis afectats, el nostre país va patir una intensa nevada de manera molt especial en les comarques de Girona, un fet excepcional que va comportar que molts nuclis urbans quedessin sense subministrament elèctric durant dies i que va provocar importants destrosses als nostres boscos i zones forestals amb més de 145.000 hectàrees afectades entre altres.
I arrel d’aquesta situació el Govern ha decidit aprovar un decret en la sessió d’ahir i destinar 21,5 milions d’euros per pal·liar aquests danys. En aquest sentit hem obert una línia d’ajuts per als ajuntaments del país que han hagut d’assumir despeses extraordinàries, principalment aquells municipis que van patir la manca de subministrament elèctric durant més de vint-i-quatre hores i van haver de llogar generadors per prestar serveis bàsics, despeses extres, per al personal de reforç o lloguer de maquinària per netejar carrers.
Per una altra banda s’implementaran també en una convocatòria plans d’ocupació a nivell local per a la neteja de boscos, camins i lleres, la qual cosa implicarà la contractació de l’entorn d’un miler de persones per treballs d’arranjament de vials, tallada de vegetació i tractament de els restes vegetals.
I no podem oblidar que una gran part de les zones afectades coincideixen amb àrees de risc d’incendis i per aquesta raó hi haurà intervencions en les infraestructures prioritàries per la prevenció dels incendis dirigides a les franges perimetrals, als camins, a accessos de punts d’aigua, lleres i torrents.
I també hi haurà…, en el decret hi ha una convocatòria de subvencions perquè els propietaris forestals, els propietaris privats puguin desenvolupar la feina de neteja dels seus boscos.
Com ja he dit abans, també es vigilaran els treballs de recuperació de la xarxa elèctrica i els dispositius especials habilitats per la campanya de turisme de Setmana Santa fins la superació de la provisionalitat d’aquestes línies elèctriques.
Per últim, crec que també cal destacar que el Govern de l’Estat va aprovar el passat divendres també un reial decret que recull tot un seguit de mesures urgents també a les que es podran acollir especialment privats i administracions pública, administracions locals.
Per tant, el que hem fet és prendre decisions ràpides, sumar esforços entre els diferents governs i destinar recursos per minimitzar els efectes d’aquesta excepcional situació preveient també els riscos futurs.
Moltes gràcies.
El president
La següent pregunta…
D’ acord, però que ha de fer un propietari forestal privat per sol·licitar aquesta subvenció? D’on pot obtenir informació sobre les convocatòries?
Gràcies.
Benvolguda
La convocatòria de l’ordre d’ajuts encara no ha sortit. Sortirà en aquests propers dies, perquè l’aprovació de la destinació pressupostària es va fer aquest dimarts. De moment, però, si us poseu en contacte amb la Delegació de Medi Ambient de la Generalitat més propera a casa vostra ja us informaran de quin serà el sistema de tramitació més probable. Si no teniu el telèfon o l’adreça del Departament us el donaran trucant al 012.
Per qualsevol altra qüestió estic a la vostra disposició.