Jornada parlamentària sobre lluita contra la pobresa i l’exclusió

El dilluns d’aquesta setmana es va fer al Parlament aquesta jornada. Com diu la nostra web durant la mateixa, ” els directors de les fundacions Jaume Bofill i Un Sol Món, Jordi Sánchez i Àngel Font, respectivament, van avançar els resultats dels informes sobre la pobresa que publicaran el 2008.
El de la Fundació Un Sol Món, segons que va explicar Font, constata que “el volum de pobresa a Catalunya aquests darrers anys es manté i afecta una cinquena part de la població (entre un 17 i un 19 per cent)” i que la dada més significativa és que “la pobresa s’intensifica” i que s’intueix que cada vegada hi ha un percentatge més significatiu de gent que està per sota del llindar de la pobresa i que té uns ingressos inferiors als 540 euros el mes.
Sobre els rostres de la pobresa, Àngel Font va destacar que del milió de pobres que hi ha al nostre país, entre 100.000 i 120.000, són nens i joves, i va alertar dels factors que afavoreixen l’exclusió en col·lectius de joves, com poden ser els contractes temporals i precaris, l’augment del preu de l’habitatge o el baix nivell d’estudis. Font es va mostrar esperançat que l’aplicació de la Llei de serveis socials pugui capgirar determinades tendències i va assegurar que “podria, en set o vuit anys, fer baixar els nivells de pobresa a Catalunya al 15 per cent, reduint-los entre 2 i 3 punts”.

Sánchez va explicar que la Fundació Bofill està elaborant tres informes per al 2008. Un, conjuntament amb l’hospital Sant Joan de Déu, sobre els problemes de salut dels sense sostre, l’altre, sobre les polítiques socials en processos d’exclusió que s’apliquen a diverses ciutats catalanes, i per últim, un anomenat panell de desigualtats.
En aquest darrer estudi, la Fundació, entre 2004 i 2005, ha fet el seguiment d’un col·lectiu determinat i ha comprovat que “una de cada tres persones de l’estudi ha aconseguit sortir de la precarietat econòmica, mentre que un de cada deu fora del col·lectiu estudiat hi ha caigut”, és a dir que “tot i que el nombre de pobres és més o menys el mateix, els protagonistes han canviat”. Per Sánchez, ara el que cal és “veure si els que han sortit hi tornen a entrar, i si, per tant, la pobresa és cíclica”, tenint en compte que “gran part dels que hi entren i dels que en surten, mostren només petits canvis en la renda”.El director de la Fundació Bofill va alertar també sobre la creixent dualització en el sistema educatiu, considerant que cal “igualtat d’oportunitats també en l’educació”, a més d’una reflexió sobre com pot acabar l’actual entrada de joves de poc més de disset anys i sense formació al mercat laboral.

Durant la Jornada també es va fer una taula rodona sobre les causes de la pobresa i l’exclusió social, en què varen intervenir el professor de psicologia social de la Universitat Ramon Llull Jaume Funes; el catedràtic de dret del treball i seguretat social de la Universitat de Girona Eduardo Rojo; el professor de sociologia de la Universitat Pompeu Fabra Sebastià Sarasa, i el catedràtic de ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Subirats.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *