L’essència de Girona, el nostre Genius Loci

Aquesta ha estat una setmana molt intensa i encara ho continuarà essent, perquè aquest cap de setmana comencen les festes de primavera i la ciutat tornarà a bullir d’activitat. Una Girona amb una essència especial que hem de potenciar conjuntament, el sector públic i el sector privat, per atraure més turisme i per generar més activitat econòmica.

imageQuin és el Genius Loci de Girona? Aquesta és la pregunta que ens vam fer aquest dimarts en la 15a edició dels ‘DiàlegsxGirona’. El cicle de converses amb persones destacades per parlar i debatre sobre elements que són i seran clau per a la ciutat de Girona, va unir aquesta vegada a dos especialistes únics. Jose Antonio Donaire, director de l’INSETUR (Institut d’estudis Turístics de la Udg) i Josep M. Nolla, catedràtic d’Arqueologia de la UdG, van dialogar amb tot el públic assistent sobre quin ha de ser el valor afegit i l’essència que Girona ha de potenciar i transmetre als visitants que arriben a la nostra ciutat.

L’acte el vam fer a la sala d’actes del Col·legi d’Arquitectes, just al costat de la Casa Pastor, un espai clau del Genius Loci dela ciutat. El grup socialista a l’Ajuntament de Girona sempre ha defensat, i així ho vam incloure en el nostre programa electoral com a projecte destacat, que la Casa Pastor, antiga audiència provicional, s’ha de convertir en el Centre d’Interpretació de la ciutat i el punt de benvinguda de tots aquells que passen i passaran per Girona.

image

Donaire explicava que el 95% dels visitants que arriben a la ciutat passen per davant de la Casa Pastors, als peus de la gran escalinata de la Catedral. Situar en aquest punt, en el final del carrer de la Força, a l’antiga Via Agusta, l’explicació del Genis Loci de Girona i convèncer als que hi arriben que la ciutat té tants atractius que no es pot visitar en un sol dia i cal fer-hi nit ha d’ésser un projecte prioritari i necessari per dinamitzar la nostra economia.

Precisament Josep Maria Nolla explicava als Diàlegs que Girona és i ha estat sempre camí i que la ciutat es va fundar en un indret complicat desafiant un terreny complicat precisament per aprofitar aquesta situació geogràfica que l’ha situat com a punt de pas en el mapa al llarg dels segles. “Jo crec que el Geniu Loci de Girona són les seves muralles carolíngies, les més ben conservades que jo he vist”, assegurava Nolla, un dialogant d’excepció com Jose Antonio Donaire, als qui vull agrair moltíssim que acceptessin la nostra invitació.

Després de les magnífiques presentacions de Donaire i Nolla parlant de turisme i patrimoni, el públic que va assistir als DiàlegsxGirona va participar del debat i tothom va coincidir en la necessitat d’articular un relat de ciutat que transmeti l’essència de Girona al visitant. Nosaltres, des del grup socialista, seguirem treballant per aconseguir que la Casa Pastors es converteixi en el gran centre d’interpretació de la ciutat, el punt de benvinguda per rebre a aquells que han decidit aturar-se en aquest punt del camí i fer que la seva visita sigui interessant, memorable i atractiva com ho va ser la d’aquell noi d’Estocolm que va explicar a Josep M. Nolla que havia visitant Girona aprofitant el vol de baix cost de Ryanair. El noi no sabia que Nolla, de visita a Islàndia, era gironí i va elogiar la nostra ciutat que havia descobert amb gran sorpresa quan el seu destí era Barcelona. Girona era en el seu camí i la va gaudir.

image

Igual que ho va fer el company Pep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, amb qui el mateix dimarts al migdia vaig compartir una interessant visita a la Basílica de Sant Feliu i al seu campanar. Volia mostrar-li l’essència de Girona i va viure l’experiència amb gran entusiame. Veure la ciutat des d’un dels punts més elevats de Girona li va semblar fantàstic. Fins i tot, Mossèn Baborés, que amb molta amabilitat ens va fer d’amfitrió en aquesta visita, li va permetre tocar les campanes! I mentre fèiem la visita va sorgir la gran pregunta: per què el campanar de Sant Fèlix no està obert a tots els visitants que arriben a la ciutat? Cal inversió per adequar-ho i complir totes les mesures de seguretat i en això hem de seguir treballant per unir turisme, patrimoni i cultura com un dels motors de dinamització econòmica de la ciutat. El Genius Loci de Girona és l’essència d’una ciutat oberta als visitants i amb molt per transmetre!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *