De la lluita contra la crisi a la lluita contra la pobresa: els objectius de desenvolupament del Mileni. SIGNEU AVUI
M’agrada aquella frase que esmenta a vegades Raimon Obiols “No es tracta de lluitar contra la riquesa, sinó contra la pobresa“. Aquesta setmana hi ha una cita d’alt nivell a la seu de la ONU a Nova York per renovar els compromisos per assolir els objectius de desenvolupament del mileni establerts pel 2015. Un dels més importants és la reducció a la meitat de les xifres de pobresa al Mon. L’equip dirigit per l’economista Jeffrey Sachs va presentar el Pla d’acció el 2005 i es qui fa el monitoratge i el seguiment tècnics d’aquest projecte que vol haver acabat amb la pobresa extrema al mon l’any 2015.
Aquest objectiu és inassumible sense un compromís clar dels països rics, que fins ara s’hi han compromès. Però hi ha núvols a l’horitzó i alguns d’aquests països amenacen amb trencar les seves promeses. Per aquest motiu hi ha una campanya engegada per pressionar els primers ministres de França, Itàlia i Canadà per què no trenquin (com sembla que volen fer) el seu compromís de donar el 0’7% del seu pressupost a programes de cooperació internacional per lluitar contra la pobresa. Podeu entrar i signar la vostra petició durant el dia d’avui a : Amb el 99’3% no en feu prou?. Demà dijous 25 de setembre Jeffrey Sachs farà la seva intervenció i donarà testimoni dels suports que ha aconseguit aquesta campanya .Si seguiu bé l’angles podeu accedir al blog que Sachs i Bono tenen actiu, per seguir ben directament la cimera.
Segurament hi ha moltes coses discutibles sobre la teoria econòmica de Sachs, però no hi ha massa dubte que és molt millor seguir amb els programes d’ajut al desenvolupament que no continuar. Per això em sembla que val la pena treballar perquè l’acció de la ONU segueixi endavant. Si podem ésser la generació que acabi amb la pobresa extrema al mon, cap crisi ni discrepància ideològica ens hauria de desviar d’un objectiu tan rellevant pel futur de la Terra com aquest.
Bon dia Pia,
recomano, i més en aquests moments, la llectura del llibre de Amartya Sen “Desarrollo y Libertad”,
amb el seu permis, faig una breu descripció del plantejament d´aquest llibre que tindria que ser el llibre de capçelera de més d´un gobernant polìtic i econòmic.
” plantea la importancia que tiene el reconocimiento de las libertades fundamentales del hombre dentro del desarrollo social, definidas éstas como la capacidad de satisfacer las necesidades básicas, el desarrollo integral del individuo y el derecho de cada persona de vivir sanamente, en una sociedad en donde pueda expresarse abiertamente, con una participación activa en las decisiones que afecten su desarrollo y la importancia del mejoramiento físico, emocional e intelectual de los individuos. Además de la obligación del Estado de pensar estas necesidades dentro de los Planes de desarrollo.”
Salutacions cordials.
Paco Quesada
Gràcies Paco per la recomanació.
Pia