A tota màquina!
Estic feliç perquè hem acabat una feina que ha comportat moltes hores de dedicació: el programa electoral del PSC a les comarques gironines. D’una banda calia coordinar els treballs dels diferents responsables sectorials dels diferents àmbits. D’altra banda redactar-ne algunes parts concretes. També incorporar les propostes que hem anat recollint en les moltes reunions de treball fetes els darrers mesos amb grups de gironins i gironines de diferents mons: social, econòmic, cultural, sanitari, educatiu, …. Ha estat una feina gratificant i el resultat, mèrit col.lectiu, crec que és molt bo. És un programa realista i ambiciós alhora, que parteix del coneixement profund d’aquesta demarcació que atresorem els i les socialistes gironins, de les nostres oportunitats i els nostres riscos. El programa projecta sobre aquesta realitat de les nostres terres l’optimisme de la voluntat, avalat per la credibilitat que ens dona la nostra acció de govern . Una part molt important de la nostra feina en campanya serà explicar això: quin programa tenim pels propers anys, i quina feina hem fet que ens avala.
La veritat, però, és que estic contenta d’haver acabat aquesta part de la feina, sobretot perquè el que a mi m’agrada de veritat és dialogar amb la gent, estar al carrer. Un cop acabat (el darrer cap de setmana) el Programa electoral general del PSC, i tancat el programa gironí tindrem molt més temps per això…. per trobar-nos amb la ciutadania. Ahir mateix a la tarda vaig estar, acceptant una invitació que em varen fer fa dies, fent una xerrada amb els avis del Casal de la Unió , del Pont Major, de Girona. En Luis Herrera, a qui conec de fa molts anys, m’esperava a la porta del Centre cívic i em va presentar als associats que havien volgut venir a la trobada. Al voltant de 50 persones amb qui vaig parlar, bàsicament del llibre que hem publicat amb en Quim Nadal, amb l’editor Quim Curbet. No es tractava de fer cap acte electoral, sinó de parlar una estona del moment social actual . Com em va dir en Luis al marxar: “Esto te da gasolina para andar”. Tenia raó: la gent del carrer, la gent gran, en especial, que coneix millor que ningú el valor de les coses, la gent sensata i raonable que sap quan ens ha costat tenir el que tenim ara, un sistema democràtic sòlid, … aquesta és el que ens dona energia per seguir en el combat polític.
Després al vespre d’ahir mateix vaig participar al primer debat electoral gironí d’aquesta precampanya de les eleccions del 28 de novembre, a la Farinera Teixidor, organitzat pel Col.legi d’economistes de Girona. Crec que el debat va tenir interès per poder contrastar les diferents propostes que fem els diferents partits per superar la crisi els propers quatre anys. També crec que va esser interessant veure el diferent nivell de rigor entre uns i altres a l’hora d’avalar les própies opinions no només amb xifres sino amb actuacions palpables que es poden veure només de passejar una mica pels voltants de la mateixa Farinera Teixidor. El Punt diari parla així del debat:”
“Aliances, la del PP i CiU contra el tripartit i a la inversa, que es van mantenir durant el debat de més de dues hores que es va fer a la Farinera Teixidor i que va ser moderat pel periodista d’El Punt Salvador Garcia-Arbós. Pels partits a l’oposició al Parlament de Catalunya, el tripartit no ha donat solucions a la crisi. “Cal una posició ètica comuna davant els problemes. No pot ser que el govern no hagi ajudat les empreses a accedir al crèdit”, va dir Ribera. “L’administració és massa gran i poc eficaç. Els diners han d’estar a les butxaques de les famílies”, va afirmar Millo.
Per la seva banda, Bosch va defensar l’obra de govern i, enumerant xifres, va assegurar que la Generalitat “inverteix més del doble que fa set anys”, i que “s’ha aconseguit el millor sistema de finançament per al país”. El republicà Vigo va defensar els governs de coalició i la necessitat d’invertir en formació, innovació i economia productiva. Finalment, Boada va manifestar que cal un canvi de model productiu encaminat a la sostenibilitat i posar fi a la realitat que “les rendes del treball aporten més que les rendes del capital”.
Fer front a la crisi
Va ser un debat intens, amb crítiques i retrets però també amb una posició comuna: les mesures per fer front a la crisi han de ser una prioritat. Pel que fa a les comarques gironines, van sorgir temes com ara el suport a la petita i mitjana empresa i als autònoms, majoritari a la demarcació, continuar potenciant la relació entre la UdG i el parc tecnològic per fomentar la innovació, i la necessitat de fer front a l’elevat atur, el qual, per CiU i el PP, és atribuïble a “la ineficàcia de les polítiques del govern”. Pel tripartit, mai com ara s’ha fet inversió pública, una via que defensen com a sortida a la conjuntura actual.”
La foto també és de Manel Lladó, del Punt