Article d’avui al Diari de Girona
Avui el Diari de Girona, m’ha publicat aquest article:
Acostant l’ICO a les empreses gironines
El president de l’Institut de Crèdit Oficial, Josep Mª Ayala, va estar a Girona aquesta setmana convidat pel “Grup Impuls per Girona”, integrat per les diferents organitzacions patronals i les cambres de comerç i pel Grup Parlamentari Socialista per pronunciar una conferència titulada “El paper de l’ICO en l’economia espanyola, noves estratègies per a una nova conjuntura”. No hi ha dubte que aquesta ha estat una visita oportuna en un moment que existeix un ampli consens en què una de les dificultats principals a la que han de fer front les empreses i les famílies és la complicació d’accés al crèdit,. La manca de liquiditat és un dels temes més preocupants de la situació econòmica actual i un dels frens més evidents de la nostra recuperació. Els governs, tant el central com l’ autonòmic, en són plenament conscients i per això a través dels agents financers públics, l’ICO i l’ ICF, han arbitrat mesures diverses per incidir en la millora d’aquesta situació. Una de les bones notícies que ens va anunciar Ayala, justament, és la intensificació propera de la col·laboració entre ICO i ICF. Ben segur que el coneixement previ que ell té de l’acció dels agents financers públics autonòmics li ha ajudat a prendre aquesta decisió. Ayala va esser el Conseller Delegat de l’Institut Català de Finances (i responsable, com a tal, del canvi de model estratègic del ICF) , abans d’ esser nomenat president del ICO el mes de juliol d’enguany. Aquest professional català, llicenciat en Dret i Diplomat per l’IESE, és, per la seva llarga trajectòria professional en el món financer, un excel.lent coneixedor del sector i també de l’economia catalana i gironina. Durant els darrers mesos ha centrat els seus esforços en dissenyar noves estratègies per facilitar que els fons ICO arribin amb més fluïdesa als seus destinataris potencials, perquè és conscient de les dificultats que existeixen.
Després de situar-nos en la situació macroeconòmica i en l’evolució dels mercats financers dels darrers mesos va llençar-nos un missatge realista i optimista, alhora. Realista: “el 97% de les empreses del conjunt de l’Estat tenen o han tingut problemes per accedir al finançament privat des que va començar la crisi”, “no tenim el record d’haver viscut mai una situació de crisi com l’actual”, “difícilment es tornarà viure un context com el dels darrers anys, en el que es concedia molt fàcilment un crèdit i, en la majoria de casos, a un bon preu”. Però també optimista: ““la crisi de liquiditat en el sector financer està resolta”, “ha començat a normalitzar-se la situació”.
Tot seguit va tenir molt interès en detallar les diferents línees d’actuació del ICO per posar-les a disposició de les empreses i els emprenedors i emprenedores gironins, insistint en què l’ICO, com a Agència Financera de l’Estat, ha de procurar donar sortida a projectes que necessiten finançament i no el troben en la banca privada. Primerament ens va recordar el funcionament de les quatre Línies ICO 2009 de Suport a l’Empresa: ICO-PIME, ICO-Emprenedors, ICO-Creixement Empresarial i ICO-Internacionalització, a més de la nova línia per circulant de 10.000 milions d’euros, dels quals l’ICO aporta el 50%. Per les properes setmanes va anunciar-nos una millora significativa del canal de distribució del crèdit directe per a projectes d’inversió que requereixen entre 10 i 100 milions d’euros, i també una de les novetats més destacades, el programa FACILITADOR FINANCER. Amb aquesta eina, totes les empreses que hagin rebut una negativa per obtenir finançament per part d’una entitat financera privada, podran traspassar tota la documentació a l’ICO per tal que aquest ho estudiï i ho derivi, si és possible, a alguna altra entitat adherida a aquest projecte que, amb l’aval de l’ICO, oferirà el finançament necessari a l’empresa que ho hagi sol·licitat. Josep M. Ayala preveu que aquesta nova eina, a la qual es podrà accedir a través d’Internet o bé per telèfon, gestionarà una mitjana de 200.000 operacions anuals. L’objectiu és ajudar a autònoms i petites i mitjanes empreses que tenen projectes viables, rendibles i solvents però que es veuen afectats per les especials circumstàncies per les que travessa el mercat financer. Aquest nou vehicle s’encarregarà de canalitzar les sol licituds de crèdit per finançament d’inversió i / o circulant per import màxim de dos milions d’euros que hagin estat rebutjades en primera instància. El facilitador financer només treballarà amb aquelles entitats que hagin subscrit un conveni de col.laboració amb l’ICO. En cas que l’entitat que va rebutjar finançar l’operació no hagi signat aquest conveni, es requerirà del client l’elecció d’una altra entitat que sí que ho tingui. El facilitador mediarà amb l’entitat financera estudiant la possibilitat d’encaixar la sol.licitud a alguna de les línies obertes per l’ICO per facilitar liquiditat a les empreses i traslladarà al client la resposta final de la mateixa. Aquests assessors s’ubicaran físicament a les instal.lacions d’institucions col.laboradores a tot el país, com la finestreta única de les Cambres de Comerç.
Una altra de les novetats anunciades és la implementació del Fons JEREMIE, dotat inicialment amb 70 milions d’euros, que és una nova línia d’avals per facilitar a les petites i mitjanes empreses espanyoles la prefinançament de projectes de R + D + I.
El Fons JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), està emmarcat en el programa operatiu FEDER, s’inscriu en una iniciativa promoguda per la Comissió Europea a fi de facilitar l’ús dels fons estructurals per a finançar activitats d’R + D + i .
Tot plegat, doncs, una colla d’instruments per procurar incidir, des del sector públic, en la consolidació de la tendència a la reactivació del circuit del crèdit, el sistema circulatori de l’economia, sense el que no és possible la recuperació de l’activitat; que els agents econòmics i socials gironins presents varen acollir amb interès.
Pia Bosch i Codolà
Diputada socialista al Parlament de Catalunya