Avui entra en vigor el Tractat de Lisboa
Avui, com europeus, hem de celebrar que entra en vigor el nou tractat de la Unió Europea, el Tractat de Lisboa. Podeu llegir-lo íntegrament i de forma resumida aquí. A partir d’avui els fins ara desconeguts Herman van Rompuy i Catherine Ashton podran començar a exercir com a president estable dels 27, i com a cap de la diplomàcia comunitària, respectivament. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, ha dit en un comunicat que el nou Tractat dóna les eines necessàries per afrontar els desafiaments futurs i respondre a les demandes dels ciutadans. El Tractat de Lisboa simplifica el mètode de decisió, ja que limita el poder de veto i multiplica les competències del Parlament europeu.
Pel que fa a la Sra. Ashton, m’alegro molt de la presència d’una dona en un dels alts càrrecs de la UE i espero que ho faci molt bé. Javier Solana ha fet una feina extraordinària i li ha deixat el llistó molt alt, però Ashton tindrà al seu favor uns mitjans que Solana no podia ni somniar. Un altre nomenament a celebrar es el de Joaquin Almunia en un dels càrrecs de comissari de la UE més importants, el de Competència.
Per resumir el contingut del Tractat, recullo el contingut de la web de la representació a Catalunya de la Comissió i el Parlament europeus:
1. Una Europa més democràtica i transparent: el Parlament Europeu i els parlaments nacionals tindran més protagonisme, els ciutadans tindran més possibilitats de fer sentir la seva veu i serà més fàcil saber com es reparteixen les competències a nivell europeu i nacional
2. Una Europa més eficaç, amb mètodes de treball i sistemes de votació més senzills, unes institucions modernes i adaptades a la Unió dels 27 i capacitat per intervenir en els àmbits que avui dia són prioritaris per a la UE.
3.Una Europa de drets i valors, llibertat, solidaritat i seguretat, que potenciï els valors de la Unió, doni rang de dret primari a la Carta dels Drets Fonamentals, estableixi nous mecanismes de solidaritat i garanteixi una millor protecció dels seus ciutadans.
4. Una Europa amb més pes en l’escena mundial combinant els instruments amb què compta la política exterior europea a l’hora d’elaborar i aprovar noves polítiques. Gràcies al Tractat de Lisboa, Europa estarà en condicions d’expressar-se amb més claredat davant dels seus socis internacionals. S’hi posaran en joc totes les capacitats econòmiques, humanitàries, polítiques i diplomàtiques d’Europa per tal de fomentar els seus interessos i valors arreu del món tot respectant els interessos particulars de cada Estat membre en matèria de relacions exteriors.