Com s’organitza i es controla el finançament d’una campanya electoral?
29 de juny de 2010
Dia intens, pel nostre grup de cinc “Young political leaders”. Hem començat al matí a la “Federal Election Comission“, la Comissió electoral federal, que és l’organisme que s’ocupa, entre altres coses, de controlar el finançament de totes les campanyes electorals de nivell federal. Reunió de gran interès on constatem les moltes diferències entre el nostre sistema i l’americà. Una constant en totes les trobades és l’evidència de l’enorme diferència entre la força que tenen aquí els partits (molt petita aquí) i els candidats (molt gran, decisiva), i la que tenen al nostre país.
Hem seguit a la Cambra de representants, fent així la nostra primera visita al Capitoli, on tornarem demà. (Allà hem vist de ben a prop la Nancy Pelosi, més jove encara al natural que a la televisió). La trobada era per explicar-nos el funcionament bàsic de les dues cambres: Senat i cambra de representants, i del sistema legislatiu. Això des del punt de vista tècnic (d’un “parliamentarian”). Demà una senadora ens donarà el punt de vista polític.
Tot seguit visita a la seu nacional del Partit Republicà, a l’edifici Dwight Eisenhower. Fotos de Reagan i Bush per tot arreu. Explicació àmplia sobre la forma d’organitzar les campanyes electorals. Nova constatació de les grans diferències amb el nostre sistema partitocràtic. En sortir queda clar que al grup les reflexions que això produeix són ben diverses. Hi ha qui veu molt bé la menor influència de l’estructura dels partits com un gran aventatge, hi ha qui ho veu com un problema.
Al final de la tarda visita a la Delegació de TV3 per gentilesa de l’Antoni Bassas, amb qui hem tingut ocasió de conversar llargament sobre la seva experiència americana. Vespre molt agradable. Els dies són intensos, i no ens sobra el temps per pair tanta informació de tota mena.
Demà més.