Congrés de l’Euroregió 2007 a Toulouse
Avui i demà juntament amb Patricia Gomà (ERC), Anna Miranda(CiU) i Jordi Montanya (PP) , diputats al Parlament, som a Toulouse (o Tolosa, com vulgueu), al Congrès de l’Euroregió 2007. Ens acompanya Francesca Guardiola, responsable de relacions parlamentàries. El Congrés de l’Euroregió 2007 se celebra enguany amb el lema “L’Euroregió, un futur compartit” i tindrà dos dies de durada, 3 i 4 de desembre. Entre altres temes, s’hi debat sobre la recerca, la innovació i les empreses en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC); els transports; l’espai; el desenvolupament sostenible i les biotecnologies, entre altres.
Us reprodueixo la nota de premsa de la Generalitat sobre la qüestió:
“En el marc del Congrés de l’Euroregió que s’està celebrant des d’avui a Tolosa, els presidents de Catalunya, José Montilla; Migdia Pirineus, Martin Malvy; Llenguadoc-Rosselló, Georges Frèche, i Illes Balears, Francesc Antich, han acordat tot un seguit d’iniciatives per rellançar aquest organisme en termes jurídics, polítics i de col·laboració en matèria de recerca i innovació, així com per avançar en la seva estratègia internacional que passa, entre altres aspectes, per encapçalar el moviment regional europeu. En aquest Congrés s’ha fet també la cessió de la presidència de Migdia Pirineus a les Illes Balears. Així, s’ha decidit llençar l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Pirineus Mediterrània, una nova figura jurídica de referència promoguda per Brussel·les i que facilitarà a l’Euroregió l’obtenció de fons comunitaris per al finançament de nous projectes de cooperació en àmbits com les infraestructures, la recerca i la innovació, la cultura, el medi ambient, el turisme, l’agroalimentari i la creació cultural. Precisament, els presidents han presentat aquest acord a la comissària europea de Política Regional, Danuta Hübner, que ha participat també en la Sessió plenària del Congrés. Aquesta decisió s’emmarca, segons ha explicat el president Montilla durant la seva intervenció en la Sessió plenària, “en l’ambició de l’Euroregió en posicionar-se com un interlocutor referent a nivell regional“, ja que ha recordat que avui en dia aquesta Euroregió és la més gran d’Europa en termes d’extensió territorial, població i pes econòmic.” 13 milions d’habitants , dels quals 500.000 estudiants viuen en aquesta euroregió. Aquesta és una iniciativa que va començar sota l’impuls decidit del President Maragall i que avui ha fet un nou pas endavant al constituir-se amb personalitat jurídica pròpia. Podrà així accedir als fons europeus per finançar les seves activitats, entre altres avantatges.
M’ha agradat molt comprovar la voluntat del govern balear de dedicar energies constructives a la seva etapa de presidència de la Euroregió. La presència de nombrosos representants balears a la trobada presagien un període productiu els propers dos anys.
No m’ha agradat gens comprovar que, malgrat les declaracions d’intencions i la dedicació d’una trobada anterior a temes d’igualtat entre els homes i les dones a l’Euroregió, la presència de dones com a ponents en aquest Congrés d’enguany ha estat ínfima. La igualtat es construeix cada dia i caldria corregir en properes trobades aquest fet.