Declaració del grup parlamentari socialista al Parlament europeu sobre el conflicte a Gaza

Un dels temes dels que ens ha parlat amb detall Maria Badia a la trobada d’avui del grup parlamentari socialista, és de l’acció portada a terme des de les institucions europees en relació al conflicte de la Franja de Gaza. En el blog de Raimon Obiols dels darrers dies trobareu una anàlisi de l’evolució de la situació i abundants enllaços i documentació aclaridora sobre la complexitat del conflicte,  com per exemple un interessant article de Robert Malley, el director del programa Orient Mitjà de l’International Crisis Group, que fou conseller del president Clinton pels afers israelo-àrabs. Us reprodueixo tot seguit la Declaració que el grup parlamentari europeu socialista sobre la qüestio (feta el 10 de gener) , pel seu interès:


El GPSE:

1. Expressa la seva profunda indignació davant la violència que està tenint lloc a la franja de Gaza, les conseqüències de l´ús desproporcionat de la força per part de l´exèrcit israelià i l´escalada militar que està provocant centenars de víctimes, moltes d´elles civils, entre les quals infants. El GPSE lamenta que s´hagin vist afectats objectius civils i de les Nacions Unides.
Per aquest motiu, insta a Israel que compleixi les seves obligacions d’acord amb el Dret Internacional i Humanitari i permeti que la premsa internacional reporti els esdeveniments sobre el terreny. De la mateixa manera, fa una crida a Hamas per a què posi fi als seus atacs, els quals han afectat també a objectius civils, i per a què assumeixi les seves responsabilitats comprometent-se a un procés polític per a recuperar el diàleg entre els mateixos palestins, restablint el procés de negociacions en curs.

2. Insta a un cessament de les hostilitats immediat i incondicional. La comunitat internacional hauria d´establir un mecanisme per a garantir aquest alto al foc, que inclogui la retirada del territori recentment re-ocupat, i una treva negociada. Això permetria el desplegament d´una força multinacional, amb la participació dels països àrabs i musulmans, a les fronteres de la franja de Gaza. Així mateix, demana a la UE que subscrigui qualsevol acord del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

3. Urgeix a les autoritats israelianes que permetin l´entrada d´aliments, ajuda mèdica i combustible a la franja de Gaza mitjançant l´obertura del pas fronterer i la suspensió del bloqueig. L´anunci de l´habilitació d´un passadís humanitari a Rafah és un primer pas, però s´ha d´implementar de forma urgent. També fa una crida a les institucions europees i a altres donants internacionals, en cooperació amb les Nacions Unides i les ONGs, perquè proveeixi l´ajuda adequada en vistes a les necessitats creixents i demana a Israel que no perjudiqui aquest esforç humanitari essencial. Aquest ajut pot contribuir a reprendre la gradual recuperació econòmica a la franja i al restabliment d´unes condicions de vida dignes per a la població palestina, en particular pels joves.

4. Considera que s´ha de garantir, sense cap restricció, la immediata recuperació de l´Acord sobre Moviment i Accés (AMA) i dels Principis Acordats pel Passadís de Rafah (APRC), conclosos al Setembre de 2005 per Egipte, Israel i l´Autoritat Nacional Palestina després de la retirada unilateral d´Israel de la franja de Gaza. La UE pot contribuir de forma determinant a aquest objectiu, reprenent la seva Missió d´Observació a Rafah.

5. Reafirma que no pot haver-hi una solució militar al conflicte entre Israel i Palestina i considera que és el moment d´assolir una acord de pau durable i global en base a les negociacions realitzes fins ara per ambdues bandes. El Quartet, juntament amb altres actors regionals, ha de promoure una Conferència Internacional en base als acords previs assolits per israelians i palestins, i la iniciativa de la Lliga Àrab pot ajudar al compliment d´aquest objectiu. Considera que la renovació dels esforços per una reconciliació entre palestins és un pas essencial.

6. Emfatitza que qualsevol millora de les relacions polítiques entre la UE i Israel ha de condicionar-se al respecte del dret internacional humanitari, al compromís real per l´establiment d´una pau global, a la fi de la crisi humanitària a Gaza i als Territoris Palestins ocupats i al respecte de la implementació íntegra de l´Acord Interí d´Associació entre la Comunitat Europea-Organització per l´Alliberament de Palestina. Mentre la situació sigui tan crítica, el GPSE mantindrà la seva negativa en el Parlament Europeu a recolzar l´aprofundiment de la participació d´Israel en els programes comunitaris.

7. Manifesta la seva preocupació per les greus conseqüències del ressorgiment del conflicte en la vida quotidiana dels ciutadans de la regió i confia en l´assoliment d´una pau durable a tot el Pròxim Orient. D´altra banda, recordem el risc existent de malmetre l’entesa mútua i el diàleg entre totes les comunitats a Europa.

8. Fa una crida urgent per a reforçar i unificar el rol polític de la Unió Europea, com es va fer durant la crisi del Líban al 2006 i durant la recent crisis entre Geòrgia i Rússia. La UE, a través de les seves accions, ha de fomentar la cooperació amb la nova administració nord-americana per tal de posar fi al conflicte mitjançant un acord basat en la constitució de dos Estats, donant a israelians i palestins la possibilitat de viure en pau i seguretat l´un amb l´altre. Aquesta serà una enorme contribució en la construcció d´una nova estructura pacífica de seguretat regional a Pròxim Orient.

9. Convida els seus membres a promoure activament una campanya política dirigida a l´opinió pública europea, en cooperació amb els partits socialistes europeus i altres moviments progressistes i ONG´s que treballen per la pau al Pròxim Orient.

2 thoughts on “Declaració del grup parlamentari socialista al Parlament europeu sobre el conflicte a Gaza

  1. Hola Pia: Abans de res MOLTES FELICITATS!!!, i ara desitjar-te que la grip hagi passat i que les festes, totes, hagin anat olt bé. Tenim un començament d’any distret, i, molt em temo que la distracció anirà en augment. A través del teu comentari, l’anterior a aquest de la Declaració del Parlament Europeu, he entrat al blog d’en Raimon i he pogut llegir l’article de Robert Malley. També m’ha semblat interessant, i, igual que ha fet en Raimon, l’he reproduit al meu blog, en el que ja havia introduit altres referències al conflicte.
    Si vols accedir-hi, pots fer-ho des de: http://lluisgil.wordpress.com
    Espero fer-lo crèixer aquest blog, els altres (club de lectura i A.V. m’ocupen molt temps.
    Bentornada! Una abraçada.
    Lluís.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *