El debat de la immigració
Aquí als Estats Units hi ha diversos debats oberts amb molta intensitat. Un d’ells és la reforma financera, lògicament. Un altre molt important és el debat sobre la immigració. En aquest país calculen que hi ha al voltant de 11 milions d’immigrants sense papers. Aquesta és una situació que, evidentment, per la magnitud del fenomen i de les seves conseqüències preocupa enormement la població. Una de les promeses electorals del President Obama va esser abordar la reforma legislativa necessària per començar a donar una millor sortida a aquesta situació que, evidentment, no és només un problema pels afectats sinó per tota la societat. La precarietat en el treball de totes aquestes persones, la penositat de la seva situació, va acompanyada de la problemàtica de l’economia submergida que es genera al seu entorn a tots nivells, del “dumping” laboral i social per els treballadors i per les empreses que compleixen les normes, etc…
La reforma, però, ha estat bloquejada en el Senat pels senadors republicans, que actuen cada cop més amb lògica partidària, i més quan s’acosten les eleccions de la tardor. El bloqueig està augmentant la frustració dels col.lectius diversos que tenien l’expectativa de que hi hauria avenços amb el nou President. Els “latinos” que varen votar molt més que mai el Partit Demòcrata en l’elecció presidencial, pressionen per aconseguir millores. Mentre, però, s’ha aprovat una controvertida llei a Arizona que està essent la punta de llança per aquells que volen resoldre un problema enormement complexe amb solucions simplificadores i, per tant, ineficaces.
El debat està servit i, en aquest context, es va produir el dimecres d’aquesta setmana el discurs del President Obama que molta gent esperava al voltant del tema. Avui el Washington Post dona la seva impressió al respecte en un editorial en què parla de que, mentre alguns polítics busquen rèdit electoral radicalitzant les postures sobre un tema que està dividint el país des de fa molt temps, i més ara en la situació de crisis, el bloqueig legal condemna 11 milions de persones a seguir al llimbs . A més publica un article molt bo (us l’enllaço en traducció automàtica que s’entén molt bé) de Jeb Bush (ex-governador de Florida) i de Robert D. Putnam, un professor de Harvard que té alguns llibres excel·lents (traduïts al castellà), que us recomano.
Per cert, avui a l’aeroport de Baltimore, d’on hem sortit per anar a Machester (NH) la megafonia feia els avisos en anglès i castellà. I he de dir que trobem molts “latinos” durant el nostre viatge, a tot arreu. Us sona el debat d’alguna cosa?.
Un dels temes principals sobre els que versaran les nostres reunions i visites a Los Angeles (California), el nostre proper destí a partir de mitjans de la propera setmana, és la immigració. Ja us ho aniré explicant.