El President de l’ICO a Girona

Ayala_highlighted_latest_news

Dilluns d’aquesta setmana ha estat a Girona Josep Mª Ayala, President de l’ICO d’ençà del passat mes de juliol. Josep Mª Ayala, un professional català del món financer de llarga trajectòria, va ésser el Conseller Delegat  de l’ICF fins al seu nomenament al capdavant de l’Institut de crèdit oficial. És, doncs, un gran coneixedor de l’economia catalana i també gironina.  Després de fer la darrera ronda periòdica de visites del grup parlamentari socialista als agents econòmics i socials,  havent rebut més d’una observació i demanda concreta en aquest sentit, ens havia semblat una bona idea sol.licitar la seva presència perquè pogués explicar les darreres novetats pel que fa a l’acció de l’ICO per fer arribar millor els seus productes de crèdit als usuaris finals. (És prou conegut que un dels factors que  frena la recuperació econòmica és la dificultat d’accès al crèdit que tenen en els darrers mesos empreses i famílies).  Hem  d’agrair la seva disponibilitat, així com la de la Directora general de l’ICO, Olga Garcia, que el va acompanyar. També és d’agrair la col.laboració del GIG, el “Grup d’impuls per Girona”, format per les Cambres de comerç de Girona i les patronals FOEG i PIMEC, i el Fórum Carlemany, en la organització de l’acte, i la de la Caixa de Girona.  La veritat és que la seva presentació va tenir gran interès, per les novetats que contenia. Una d’aquestes és l’augment de la col.laboració entre l’ICO i l’ICF ,  per exemple. Us reprodueixo la nota de premsa que recull el resum de la xerrada:

«El 97% de les empreses del conjunt de l’Estat tenen o han tingut problemes per accedir al finançament privat des que va començar la crisi». El president de l’Instituto de Crédito Oficial (ICO) des del juliol passat, Josep M. Ayala, ha encetat la conferència amb aquesta frase i s’ha recolzat en la seva extensa trajectòria en l’àmbit de les finances per afegir-se a l’opinió majoritària: «Poques persones recorden situacions de crisi com l’actual».

Amb el títol “El paper de l’ICO en l’economia espanyola, noves estratègies per a una nova conjuntura”, Josep M. Ayala ha exposat als assistents, majoritàriament empresaris de les comarques gironines, els canvis que ha experimentat el paradigma del crèdit al nostre país en els últims anys. Del 2005 al 2007 es va produir un distanciament entre el PIB i la concessió del crèdit per part de les entitats bancàries i les financeres privades. «Difícilment es tornarà viure un context com aquest, en el què es concedia molt fàcilment un crèdit i, en la majoria de casos, a un bon preu», ha predit el president de l’ICO. Malgrat aquesta precaució Ayala ha valorat que els termes macroeconòmics portin a sostenir que «la crisi de liquiditat en el sector financer està resolta», i ha fet entendre que el món empresarial ha de tornar a viure en una situació de més normalitat.

La conferència ha servit a perquè Josep M. Ayala hagi recordat a les empreses gironines que l’ICO està al seu servei com a Agència Financera de l’Estat per donar sortida a projectes que necessiten finançament i no el troben en la banca privada. I en aquest sentit, el president de l’ICO ha explicat detalladament els productes financers que ofereix l’Institut així com els reptes i els objectius que s’ha proposat pel 2010.

A banda de millorar significativament el canal de distribució del crèdit directe per a projectes d’inversió que requereixen entre 10 i 100 milions d’euros, una de les novetats més destacades que preveu impulsar l’ICO és el programa Facilitador Financer. Serà una eina per a totes les empreses que hagin rebut una resposta negativa a peticions per obtenir finançament per part d’una entitat financera privada; podran traspassar tota la documentació a l’ICO perquè l’estudiï i la derivi a una altra entitat adherida al projecte que avali i financiï l’empresa que ho hagi sol•licitat. Josep M. Ayala preveu que aquesta nova eina, a la qual es podrà accedir a través d’Internet o bé per telèfon, gestionarà una mitjana de 200.000 operacions anuals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *