Joventut, sensibilitat i força: La jove orquestra Athenea dirigida per Jaime Martín
Ahir vaig tenir l’alegria de viure, com moltes altres mares i pares presents, un moment de molta emoció veient i sentint la meva filla i prop de 40 joves músics més de les comarques gironines i de més enllà, interpretant la Cinquena simfonia de Beethoven i el Concert per a violí i orquestra en mi menor, op. 64, de Mendelssohn, però també una obra menys coneguda: la Simfonia núm. 10 en la major, del compositor gironí Josep Pons (c. 1768-1818, compositor del segle XVIII natural de la província de Girona, l’obra del qual s’està recuperant gràcies a les edicions crítiques realitzades per l’Editorial Tritó). Varen fer un concert extraordinari que va rebre una llarga ovació dels prop de 1000 espectadors (en peu) que érem a la magnífica sala simfònica de l’Auditori de Girona
Era el primer dels dos concerts programats per ahir i avui de Athenea, la Jove Orquestra de les Comarques de Girona. Van començar dimarts passat a l’Auditori de Girona la seva desena trobada, sota la direcció de Jaime Martín i un cop més amb el suport pedagògic de professors de l’Orquestra de Cadaqués. Avui actuaran al Teatre Auditori de Sant Feliu de Guíxols , a les 8 del vespre, dins del cicle de cambra del 46è Festival Internacional de la Porta Ferrada.
L’orquestra està formada per joves instrumentistes que tenen entre 14 (com la meva filla) i 20 anys, i aquest any ha tingut Elena Rey com a violinista solista. (Després d’haver passat pel conservatori de Girona, Elena Rey està completant ara els seus estudis a l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid) .
Per tots aquests nois i noies, però especialment pels més joves, és una experiència impagable. Com a novetat aquest any l’oferta s’ha ampliat a tots els centres de les comarques de Girona que imparteixen el nivell mig d’estudis musicals per a així poder arribar al màxim d’estudiants de tota la província. Les proves de selecció dutes a terme han estat limitades a estudiants entre 14 i 20 anys, per fer que els més joves tinguin així la seva primera experiència orquestral. La formació orquestral completada en aquesta ocasió és d’orquestra simfònica amb plantilla clàssica. La setmana ha estat un punt d’unió intensiu amb professors de primer nivell. A més, moltes de les famílies dels músics gironins, hem acollit a casa nois o noies d’altres indrets (nosaltres una encantadora clarinetista osonenca, la Juncal) i això ha fet encara més intensa la “immersió musical”. Haver pogut treballar tots aquests dies amb Jaime Martín i la resta de professors excel.lents, que hi han posat una energia i una il.lusió ingents i que els hi han encomanat, ha estat tot un privilegi. Ell i la resta de professors que hi han treballat, Simón Galduf, Ludwig Müller, Cristian Benito, Alejandro Garrido, Elena Solanes i Jonathan Camps, es mereixen tot el nostre agraïment.
L’Orquesta Athenea va sorgir l’any 2003, promoguda per l’Associació cultural Galligants, amb la voluntat de contribuir a la formació dels joves intèrprets i com a acostament a la seva professionalització i per dotar la província de Girona d’una plataforma de qualitat musical. Des de l’any 2003 l’Orquestra de Cadaqués participa activament en aquests encontres, tant en la seva organització com amb la participació de professors de l’orquestra com a suport pedagògic per a les diferents famílies instrumentals.Van posar-li en nom de Athenea en record de l’agrupació emblemàtica del noucentisme gironí, del naixement de la qual fa prop de 100 anys. 5 anys de treball i 10 trobades orquestrals són la prova que era una gran idea que cal agrair als membres de Galligants, com ara Joan Gai , Pep Pujol, Lluís Caballeria, M. Angels Pardàs,… i a l’Orquestra de Cadaqués.