Notícies sobre l’economia de Girona
No hi ha temps per tot. En les darreres setmanes m’han interessat diverses notícies relacionades amb l’economia gironina que no he tingut temps de recollir. Ho faig ara en una única nota. La més recent, que podeu veure a la fotografia de Marc Martí del Diari de Girona ,és la visita del Conseller d’economia a Girona per inaugurar l’ampliació de Roberlo, una bona notícia des de tots els punts de vista. Vull parlar també del VII Fòrum Girona d’Economia i Alta Direcció d’Empresa celebrat el passat divendres 20 de Novembre a Torre Mirona (Navata) , al que aquest any les tasques parlamentàries no em varen permetre assistir. Els amics de Tribuna Girona asseguren que va ésser una “injecció d’optimisme”, i que les intervencions dels ponents varen dibuixar un futur esperançador tot i les dificultats que viuen moltes empreses per culpa de la crisi. Jo l’he seguit a través de la crònica d’Assumpció Vila al seu magnífic blog. Tampoc havia recollit la Jornada del CESGi, el Consell Econòmic i Social de Girona, titulada “Encarem la crisi. Com afronten la crisi les empreses? Experiències i oportunitats” , celebrada el 27 de novembre el Palau de Congressos de Girona en la que els assistents van poder conèixer casos d’èxit empresarial gironins de mans dels seus responsables. Tant les empreses de llarga trajectòria com Masias Rovira Caldereira o Energia, serveis i Noves Tecnologies, o d’altres de més recent creació com Wikiloc o spin-offs sorgides de grups de recerca de la UdG instal·lades al Parc Científic i Tecnològic, van coincidir en considerar la innovació i la col·laboració com a estratègies necessàries no només en temps de crisi sinó també de bonança econòmica. També varen coincidir en la necessitat de no ofuscar-se amb les dificultats de la situació actual, observar i adaptar-se constantment a l’entorn. Abans, hi va haver una ponència marc de Josep Oliver , (a la fotografia de Marc Martí, també) que si vaig poder escoltar, on va analitzar l’ economia catalana i gironina en el context actual. Oliver va presentar l’Anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya fa poques setmanes, i va afirmar llavors, com deia el 9nou, que “el pitjor de la crisi ja ha passat i que l’economia de les comarques gironines podria iniciar la seva recuperació a partir del segon semestre de 2010 ‘coincidint amb un estancament de l’atur’. ‘Així com el 2008 va ser un any de transició des del fort creixement del primer semestre fins a la caiguda lliure del segon semestre, crec que l’any 2010 serà un altre any de transició però a l’inrevés’, ha assenyalat Oliver, que ha alertat però que la construcció no podrà jugar el mateix paper que abans i que els creixements previstos seran ‘més baixos i lents’.
‘Tot apunta que si la crisi internacional continua alleugerint-se, com ha passat en els darrers sis mesos, el pitjor de la crisi a Girona ja seria història i hauria estat entre l’octubre de 2008 i el maig de 2009’, ha continuat el catedràtic d’Economia, que ha parlat de creixements a partir del segon trimestre de 2010. Pel que fa a l’atur, Oliver ha assegurat que l’espectacular creixement registrat entre el setembre de 2008 i el juny de 2009 és degut a un ‘doble joc’. ‘A la destrucció important de llocs de treball s’hi ha sumat l’entrada de molta mà d’obra nova al mercat laboral’, ha comentat el responsable de l’Anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya. ‘En aquest període s’han ajuntat aquells que perden la feina i els que no la trobaven’, ha puntualitzat Oliver.
Aquest panorama tant negatiu s’ha anat aclarint a partir d’aquest tercer trimestre de 2009. ‘El grup de gent nova que s’incorpora al mercat de treball s’ha reduït espectacularment i la taxa d’atur ja ha fet el màxim recorregut’, ha avançat el catedràtic d’Economia. ‘Potser anirà creixent encara una mica més en els propers mesos però de forma molt lenta, derivat del que queda pendent de destrucció d’ocupació, que no és gaire’, ha reflexionat en veu alta Oliver, que també ha volgut valorar els resultats de l’economia gironina durant el 2008. ‘Les comarques gironines registren un creixement anual mitjà del 0,7%, una dècima per sota al conjunt de Catalunya’, ha recordat el catedràtic d’Economia.
‘Això és conseqüència d’una menor expansió dels serveis, que com és prou conegut es tracta del principal sector de la demarcació, i que creix força per sota de la mitjana catalana per culpa d’una davallada del sector turístic i d’un menor creixement comercial’, ha alertat Oliver. La resta de sectors, en canvi, es mantenen similars a la mitjana de Catalunya o bé cauen menys. ‘Aquest seria el cas del sector primari, amb creixement zero, mentre que a Catalunya va disminuir un 1,5%’, ha afegit el responsable de l’Anuari Econòmic Comarcal de Caixa Catalunya. ‘Paral·lelament, el sector de la construcció presenta la mateixa caiguda, tot i que comarcalment hi ha diferències importants’, ha reconegut Oliver.
‘Finalment el sector industrial gironí, gràcies als bons resultats de la indústria alimentària, va registrar durant el 2008 un creixement lleugerament més positiu que a la resta de Catalunya’, ha afirmat el catedràtic d’Economia, que ha posat especial èmfasi en les destacables diferències registrades entre les diferents comarques de Girona. D’entre totes, destaca el creixement econòmic del Ripollès (un 3,1%), la comarca líder a Catalunya, gràcies sobretot al fenomen de la construcció. ‘En aquesta zona la frenada residencial va començar més tard i compta amb un sector industrial on predomina la indústria alimentària’, ha explicat Oliver. El Pla de l’Estany (2,7%) i la Garrotxa (2,6%) són les altres dues comarques que lideren el creixement a la demarcació de Girona”.
A l’altra cara de la moneda hi trobem les comarques de l’Alt Empordà (-0,2%), el Baix Empordà (-0,6%) i la Selva (-0,1%) que presenten un creixement negatiu durant el 2008. ‘Això és conseqüència d’intenses reduccions en el sector residencial que no han estat compensades per la resta de subsectors i per un any turístic relativament dolent’, ha finalitzat el catedràtic d’Economia.