Participar en la construcció europea des del Parlament de Catalunya

Benach amb altres presidents de parlaments de la CALRE

Des de la Comissió de Acció exterior i Unió Europea del Parlament, de la que soc Secretària, estem impulsant un treball sobre l’aplicació del principi de subsidiarietat a la Unió Europea i sobre el paper important que han de jugar en el procés de construcció europeu els parlaments autonòmics (“regionals” en termes europeus). Es tracta de reconèixer el paper que tenen aquests parlaments (que tenen un nivell de major proximitat al ciutadà que les estatals i les europees) en l’arquitectura institucional europea. Es tracta de garantir que el sistema que anem construint faci realitat aquell principi que “el que es pot fer en el lloc més proper no es faci més lluny; i que el que es pot decidir en la instància de més proximitat , no es decideixi més lluny”, tant per eficàcia i eficiència, com per aprofundiment democràtic, ens convé a tots que sigui així. Tant el Tractat de Lisboa com el nou Estatut de Catalunya, reconeixen clarament aquest principi i ens marquen el camí per treballar en els propers temps en la seva implementació.

En aquesta línia la setmana passada es varen produir al Parlament dos fets rellevants. En primer lloc, dijous passat va comparèixer a la nostra Comissió, l’eminent jurista Carles Viver i Pi Sunyer, per donar-nos la seva opinió sobre el tema. Us recomano, si la qüestió us interessa, que llegiu la seva compareixença. ( Per cert, la setmana vinent hi haurà a Paris una sessió de treball organitzada per la Presidència francesa de la UE i el Comitè de les Regions sobre aquesta qüestió , a la que participarà Anna Terrón, la Secretària per la Unió Europea del Govern de la Generalitat, que us recomano també seguir)

Després, el divendres, la CALRE va organitzar un seminari al Parlament de Catalunya sobre l’aplicació del principi de subsidiarietat a la Unió Europea.En aquesta sessió de treball, diputats de quatre dels grups presents al Parlament Europeu van exposar els seus punts de vista sobre l’aplicació d’aquest principi, i els van compartir amb membres de la cambra i d’altres parlaments regionals d’Europa i representants d’entitats vinculades amb aquesta qüestió que varen participar en la trobada. Les conclusions es presentaran a la sessió plenària de la CALRE que tindrà lloc a Euskadi a principi de novembre.

Els eurodiputats participants varen esser Salvador Sanz, del Grup del Partit Popular Europeu i dels Demòcrates Europeus; Martí Grau, del Grup Socialista; Salvatore Tatarella, del Grup Unió per l’Europa de les Nacions, i Raül Romeva, del Grup dels Verds-Aliança Lliure Europea. També hi van participar el lletrat i director de l’Oficina de Dret Comparat i Relacions Interparlamentàries del Parlament, Antoni Bayona, que va fer la primera exposició sobre l’evolució del principi de subsidiarietat i les perspectives que obre el Tractat de Lisboa per aplicar-lo, i el catedràtic de dret constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Enric Fossas, que va fer una síntesi dels principals punts i les reflexions del debat.

Algunes d’aquestes conclusions van girar entorn del paper fonamental que els parlaments i governs subestatals han de complir per impulsar una major participació i implicació de la ciutadania en el projecte europeu, i per fer visible i propera la Unió Europea als ciutadans.
La CALRE, que va néixer l’any 1997, és la Conferència dels presidents dels parlaments amb competències legislatives de les regions i nacionalitats dels estats de la Unió Europea

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *