Subjectivitat i política
Demà dissabte 15 de desembre de 2012, tindrà lloc a Barcelona una Jornada sobre “SUBJECTIVITAT I POLÍTICA” en el marc dels actes previs al 5è Congrés Català de Salut Mental. Es celebra al Col.legi Oficial de Metges , i ha estat organitzada pel Grup de Treball “Subjectivitat i Política” de la FCCSM, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (COTSC) i el Col·legi de Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC), amb el suport de la Fundació Rafael Campalans.
Serà una bona oportunitat per fer un debat entre professionals de la salut mental i professionals i pensadors de la sociologia, la comunicació, l’economia, i especialment de la política, per tal de mirar d’ entendre millor el que està passant en el mon i a casa nostra. La temàtica es debatrà entorn a tres eixos:
La significació de la fallida del sistema econòmic i polític i les seves arrels en l’historia recent.
Les repercussions d’aquesta crisi en la vida, la consciència col·lectiva i individual, en la subjectivitat humana, en la seva Salut Mental.
Com i de on traurem la força per a sortir-nos-en, quin valors necessitem fer nostres.
La preparació d’aquestes Jornades ha mirat de garantir la diversitat de posicions ideològiques i d’escola, però els organitzadors asseguren que seran molt benvingudes les aportacions dels assistents.
Sense l’energia inesgotable de M. Dolors Renau no s’hauria organitzat, ni tampoc sense Josep Clusa , Lluís Isern, i Oscar Strada.
El programa és de gran interès:
09.30 h Inauguració de la jornada.
Josep Clusa, president de la Fundació Congrés Català de Salut Mental.
Ma Dolors Renau, coordinadora del GT “Subjectivitat i Política”.
09.45 h Taula 1: “TRETS FONAMENTALS DE LA CRISI ACTUAL”.
Es tracta d’aproximar-nos a la crisi actual, com una crisi global que afecta la vida econòmica, social i política. Resultat del pensament i accions neolliberals dels poderosos, d’una societat en plena transformació dels valors i d’unes polítiques distanciades o en molts casos contràries a les necessitats de la ciutadania. La fragilitat de l’esquerra a Europa i a casa nostre, la preocupació exclusiva per la “gestió”, ha desdibuixat els valors que han d’inspirar unes polítiques d’esquerra. La falta de lideratge i de mecanismes de participació real, han col·laborat a l’orfandat i la desprotecció de la ciutadania.
“La crisis de los grandes relatos”. Oscar Strada, doctor en Psicologia. Psicòleg clínic – Psicoanalista i Ex Professor de les Universitats de Mar del Plata i de Murcia.
“La crisi global”. Marina Subirats, catedràtica Emèrita del Departament de Sociologia de la UAB.
“La crisi econòmica actual i el dret a l’existència”. Daniel Raventós, economista i professor de Sociologia a la UB. Membre fundador i del comitè de redacció de la revista Sin Permiso. President de la Xarxa Renda Bàsica. Membre del Consell Científic d’ATTAC.
“Cap a una renovació de la política”. Sara Berbel, doctora en Psicologia Social.
Moderadora:
Pia Bosch, psicòloga. Presidenta del Consell Social del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya. Diputada al Parlament de Catalunya fins al 2011.
12.00 h Taula 2: “LA CRISI EN TERMES DE VIDA QUOTIDIANA I DE SALUT MENTAL”.
Es tracta de identificar i donar nom als malestars varis que genera l’actual situació en les persones concretes i la seva
subjectivitat, així com analitzar la psicologia dels grups i les respostes a l’ansietat i els malestars col·lectius. Alhora es tracta d’identificar els mecanismes que guien els partits polítics i les dinàmiques institucionals en termes de subjectivitat. Analitzar què representa la seducció del poder, la imatge i la defensa de mecanismes obsolets.
“La dimensió política de l’esser humà”. Ma Dolors Renau, llicenciada en Psicologia i Pedagogia. Ex diputada al Congrés de Diputats i al Parlament Europeu. Ex- Presidenta de la Internacional Socialista de Dones.
“Psicopatia, societat i poder”. Carles Garcia-Ribera, Psiquiatre. CSMA de Rubí. Consorci Sanitari de Terrassa. Membre de la Junta directiva de FCCSM.
“Eines per la comprensió de la crisi econòmica i política des de la salut mental”. Lluís Isern, psiquiatre – psicoanalista. FCCSM.
“Crisi i Subjectivitat. Els moviments socials emergents”. Guillermo Bodner, psiquiatre – psicoanalista (SEP).
Moderador:
Josep Clusa, president de la FCCSM.
15.30 h Taula 3: “UN NOU PARADIGMA PER LA SUBJECTIVITAT I LA POLÍTICA”.
Es tracta de dibuixar com seria una societat mes conscienciada en els valors fonamentals i universals, i mes conscients del valor de “lo polític”. De calibrar el valor creatiu de la igualtat, de la llibertat i la solidaritat, tant en termes de benestar col·lectiu com part de la Salut Mental i d’una subjectivitat més sana.
“Per una democràcia radical”. Joan Manuel del Pozo, professor de Filosofia de la Universitat de Girona. Ex-conseller de Educació (2006) de la Generalitat de Catalunya.
“Els Drets humans reals”. Julie Wark, membre del consell editorial de la revista Sin Permiso. Autora del “Manifiesto de derechos humanos” (Ed. Barataria, 2011).5
“Què pot fer la ciutadania front la crisi i el canvi d’època”. Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política. UAB.
“La veritat i la mentida al segle XXI.” Milagros Perez Oliva, periodista. Defensora del lector al diari El Pais. Analista en diversos programes de radio i TV, experta en temes de comunicació i salut.
Moderador:
Saïd El Kadaoui Moussaoui, psicòleg clínic i escriptor.
17.30 h Conclusions i propostes
Ma Dolors Renau i Lluís Isern
Doncs ja ho sabeu , si voleu encara hi sou a temps. Fins demà al COMB