Una setmana per recordar la feina de la ONCE a Girona i Catalunya: Santa Llúcia i la visita de Teresa Palahí al Parlament

Palahi_decla_mitja

Diumenge passat, 13 de desembre, era el dia de Santa Llúcia. Cada any la ONCE celebra la diada amb trobades diverses a tot Catalunya. En el meu cas ja fa anys que procuro acompanyar els amics de la ONCE de la demarcació de Girona, acceptant l’amable invitació que en Manel Caballero, l’excel.lent Delegat de Girona, em fa arribar. Aquest any la cita era a Figueres i acabava amb un dinar al Pà Volador, al que vaig poder assistir. La diada és la ocasió per posar-me al dia de les novetats del col.lectiu dels associats i de les novetats en la feina de l’Associació, que, aquest any, com no podia ésser d’altra forma, està marcada per la situació de crisi. Vaig poder, a més, saludar els Delegats de Figueres i Blanes i al Conseller de la ONCE Joaquim Dalmau i a la seva esposa, cassanencs tots dos, que demostren cada dia que és possible viure amb plenitud i amb actitud positiva (i amb dedicació als altres) qualsevol circumstància de la vida.  La veritat és que, justament per la dificultat de la situació actual, la feina de les entitats solidàries és més important i més rellevant que mai.

Després, dimecres, al Parlament varem tornar a tenir constància de la feina de la ONCE, i ens varem sumar a la celebració del bicentenari del naixement de Louis Braille, inventor del sistema de lectura i escriptura tàctil que porta el seu nom.  Com diu la web del Parlament ” (…) els diputats han rebut l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana traduït a aquest sistema, i els presidents del Parlament i la Generalitat han rebut en Braille de mans de la Delegada de l’ONCE a Catalunya, Teresa Palahí, la declaració de les Nacions Unides pels drets dels discapacitats. L’acte de lliurament de la declaració s’ha fet al despatx d’audiències després de la sessió de control del ple al govern, que Palahí i el president del Consell Territorial de l’ONCE, Enric Botí, han pogut seguir des de la llotja d’honor de l’hemicicle.  A primera hora del matí, abans de començar el ple, s’ha repartit entre els diputats l’ordre del dia de la sessió juntament amb una carpeta que en contenia la traducció en braille feta per l’ONCE, material divers sobre aquest sistema de lectoescriptura i lupes d’augment. Un equip de cinc persones del servei bibliogràfic de l’ONCE s’han encarregat de la traducció, i el tiratge de tres-cents exemplars es va fer ahir al matí amb una màquina especial.  D’aquesta manera el Parlament s’afegeix a una iniciativa que té per objectiu conscienciar la ciutadania de la importància d’aquest sistema de lectoescriptura per a les persones cegues, ja que els facilita l’accés a l’educació, la cultura i l’oci i els fa pràctica i segura la vida quotidiana. El Congrés dels Diputats i altres cambres legislatives autonòmiques també s’hi han sumat. Al final de l’any passat el Parlament va manifestar en una declaració que “comparteix els postulats de la convenció” i “la voluntat de vetllar perquè es garanteixi la igualtat d’oportunitats per a les persones amb discapacitat, com a ciutadans de ple dret”. Amb la declaració la cambra també donava suport a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que promou l’Organització de les Nacions Unides i es commemora el 3 de desembre.  El sistema consisteix en un codi de seixanta-tres caràcters constituïts per un rectangle de sis punts en relleu que conformen una determinada figura. Aquests caràcters estan units per línies sobre el paper i es poden llegir passant les puntes dels dits suaument sobre l’escrit. El sistema va ser reconegut com una fórmula universal d’ensenyament per als invidents el 1878 al Congrés Internacional de París, dos anys després de la mort de Braille”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *