Visites parlamentàries a l’Alt Empordà: Figueres, Roses i… Sant Quirze de Colera
Després de les darreres eleccions generals, hem reorganitzat la Oficina parlamentària del PSC a les comarques gironines. Tenim un nou diputat (el nostre talismà: en Juli Fernàndez), i això ens permet cobrir millor el territori. A més les àrees temàtiques que tenim encomanades, tenim també responsabilitats territorials. Jo m’ocupo, entre d’altres, de la comarca de l’Alt Empordà on la diputada al Congrés de referència és Montse Palma. Aquests darrers dies de juliol abans de vacances intentem aprofitar-los per fer plegades algunes visites per polsar directament quines són les inquietuds dels nostres companys i companyes a nivell municipal, passat ja un any de les eleccions. Ahir varem visitar el grup municipal socialista de Figueres i l’alcaldessa de Roses. A Figueres varem parlar una bona estona amb Pere Casellas i Isabel Pineda dos membres destacats del grup municipal socialista de l ‘Ajuntament de Figueres. Apart de parlar dels reptes que tenen plantejats, de la trobada m’agrada destacar la seva satisfacció per l’atorgament d’un nou Pla de Barris (el segon per Figueres), destinat al sector centre. Aquest programa és un dels grans encerts dels governs d’esquerres de la Generalitat. Quim Nadal ha anat conduint-lo amb el seu saber d’alcalde, per aconseguir posar al servei dels Ajuntaments una potent eina d’intervenció transversal pels territoris que acumulen complexitats diverses i necessiten una atenció especial i intensiva. A l’Ajuntament de Roses ens va rebre la seva alcaldessa , Magda Casamitjana . La Magda està fent una feina excel.lent d’ençà que va accedir a l’alcaldia. També s’ens fa evident la seva satisfacció per haver obtingut un ajut del Pla de Barris pel Casc antic de la ciutat. Està, a més, feliç de veure que gràcies al INCASOL la zona industrial de Roses està practicament a punt de reparcelar-se i, per tant, d’engegar motors. Els terrenys industrials de qualitat són imprescindibles per garantir el futur econòmic d’un Roses que ha depassat, ja, els 20.000 habitants. La trobada és llarga i molt interessant. Em quedo amb el resum final de les seves tres prioritats pel futur de la ciutat: educació , educació i educació.
Al vespre, responent a una invitació de l’alcaldessa de Rabós, Margarida Gironès, anem a escoltar un concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, dirigida per Carles Coll, a Sant Quirze de Colera. Us he de dir que aquest és un lloc molt especial. Hi he vingut des de fa molts anys perquè em fascina. Me’l va ensenyar per primera vegada la bona amiga Maria Lloveras. Si no hi heu estat mai, ara és la vostra: Des de fa poc temps Sant Quirze és un lloc molt més accessible, perquè l’anterior alcaldessa Rosa Maria Moret, va trobar a PTOP i en el Conseller Nadal la complicitat necessària per arranjar el camí que hi porta. Fa poc més de 7 anys que va inicar-se la restauració del Monestir que es va fent per fases, des que la família Fina de Nouvilas el va cedir a l’Ajuntament de Rabós. El programa del concert era excel.lent: Peces de Bach, Mozart, Txaikovsky, Albinoni (l’adagio, ho heu endevinat), Xavier Montsalvatge, Joaquim Serra, Manuel Valls, Eduard Toldrà i la sardana “Somni”, de Manel Saderra, una de les sardanes que més m’agraden.
Si no hi vareu poder anar, el proper 14 d’agost hi haurà un altre concert. Si no coneixeu Sant Quirze, hi heu d’anar, però, de dia, a més. El lloc té alguna cosa que atrau i que impressiona poderosament. Podeu menjar al Restaurant de la família Fina al costat del Monestir. Aneu-hi sense pressa, passegeu i deixeu passar el temps poc a poc. Només així podreu apreciar la qualitat màgica i tel.lúrica d’un lloc del que les primeres notícies daten de prop de l’any 900. Segles d’història i un entorn privilegiat al cor del paratge natural de l’Albera us esperen.